2012-11-07 08:07:36• hírek • MTI

Lopják a régi könyveket az olasz könyvtárakból

Huszonhét éve keresik a Perugia közeli Santa Chiara da Montefalco kolostorából ellopott 13. századi breviáriumot, mely egy millió eurót ér.

Év eleje óta hatezer értékes könyv tűnt el az olaszországi könyvtárakból. Jól fizető gyűjtők rendelik meg ellopásukat vagy interneten értékesítik az évszázados könyveket.

A világon egyetlen példányban megmaradt 16. századi könyveket, kódexeket, kézzel festett pergameneket lehet online árveréseken megvásárolni. Van olyan, melynek egy oldala ötezer eurót ér. Jelentős többségüket itáliai könyvtárból lopták el - írta a La Repubblica olasz napilap internetes kiadása.

Az illegális könyvkereskedelemről szóló riport szerint az olaszországi könyvtárak kifosztása "teljes közönytől kísérve" folyik. A páratlan anyagi és kulturális értéket képviselő könyvek eltűnését sokszor észre sem veszik. A tolvajoknak pedig elég eltüntetni az oldalakról a könyvtár bélyegzőjét és egy kézitáskában külföldre vihetik a zsákmányt bármilyen ellenőrzés nélkül, hiszen a kódexet "még a drogszimatoló kutyák sem veszik észre".

Az olasz csendőrség művédelmi egységének adatai szerint 2009-ben háromezerhétszáz régi könyvet loptak el az itáliai könyvtárakból, 2010-ben több mint tizenegyezerhétszázat, tavaly több mint tízezret.
Többségük Lazio, Umbria, Toscana, Campania tartományból tűnt el, mivel itt a legtöbb a történelmi könyveket őrző kolostor, alapítvány, könyvtár. A 17. századi nápolyi Girolamini könyvtár gyűjteményéből háromezer darabot a könyvtár négy hónapja börtönben levő igazgatója adott el külföldre.

A római költő Lucretius De rerum natura című költeményének 1515-ös kiadását az olasz csendőrök online árverésen találták meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: